Husmannsplasskomitéen
Boken om husmannsplassene i Rakkestad, Degernes og Os.
Boken koster kr. 300,- og kan kjøpes i Notabene Rakkestad, i Lokalsamlingen eller direkte fra historielaget. Ønsker du boken tilsendt? Porto kommer da i tillegg (totalt kr. 480.-). Send e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
Husmannsplass-prosjektet i Rakkestad I forbindelse med Kulturminneåret 1997 hadde Landbrukskontoret i Rakkestad kommune et ønske om å ta initiativ til og gjennomføre et kulturhistorisk prosjekt. Det hadde blitt utarbeidet en prosjektbeskrivelse der Landbrukskontoret ønsket å registrere husmannsplasser og eldre industribygg. Videre skulle plassen Høytomt utvikles i sitt opprinnelige miljø. Historien om Høytomt skulle skrives ned, og plassen skulle utvikles til et opplevelsesområde med omtanke for hus, kulturlandskap og planter. Det skulle utarbeides et undervisningsopplegg for skolens ulike klassetrinn. Organisasjoner og foreninger skulle kunne leie stedet til ulike formål etter hvert. I fem punkter ble det redegjort for målsetningen vedrørende prosjektene husmannsplasser og eldre industribygg : Organisering av arbeidet kom godt i gang. Det meldte seg raskt et behov for flere frivillige medarbeidere. Til et møte 21.november 1997 ble det innkalt 45 sambygdinger. 26 møtte fram, og det var gruppa godt fornøyd med. Det ble orientert om husmannsplass-prosjektet og de forarbeidet som lå til grunn. Det ble delt ut skjema til de frammøtte der de skulle gi en skriftlig tilbakemelding om de plassene de kjente til i sitt nærmiljø. Gruppa hadde ikke lyst til å gi slipp på de innkalte rakstingene som ikke hadde hatt anledning til å komme til dette møtet. Det ble bestemt at de skulle innkalles til et nytt møte etter hvert. Og slik ble det. Noen flere kom og en del personer sa seg villig til å være med på de ulike prosjektene.
Som eldre industribygg ble blant annet Odalen Sag og Mølle, sag- og mølleruinen i Kvernhusdalen, Fargeriet på Fossnes og Sandbekk Mølle valgt.
Historielaget tok også ansvaret for renoveringen
Halvard Berg, Konrad og Arnold Strekerud, Kari og Hans Rud tok ansvaret for Odalen Sag og Mølle (Trinborg-mølla), Kvernhusdalen, Storetorp Mølle og en del andre sag- og mølleruiner. På disse stedene har det blitt ryddet og satt opp informasjonstavler. "Høytomts Venner" ble etablert og "Sommernatt på husmannsplassen" finner sted hvert annet år. Mange personer er involvert og en må kunne si at målsettingen vedrørende Høytomt er nådd. Knut Østby har laget en skriftlig historikk om plassen. Beskrivelsen kommer til å inngå i det skriftlige materialet som skal utgis i forbindelse med husmannsplass-prosjektet. Prosjektet "Husmannsplasser i Rakkestad" har krevd mye tid, mange frivillige medarbeidere og ikke minst solid lokalkunnskap. Det har siden oppstarten vært arbeidet jevnt og trutt og mye har blitt gjort. Vi er ennå ikke i mål. Aller først vil vi redegjøre kort om husmannsvesenet i bygda, før vi redegjør for det arbeidet som er gjort fram til dags dato. Husmannsvesenet har hatt en betydelig utbredelse i Rakkestad. I enkelte perioder har det vært opptil 350 plasser/boplasser i kommunen. Mange av disse er i dag selvstendige gårdsbruk. Rester etter de fleste plassene kan i dag bare sees som hustufter eller sten-settinger i skogen. En del av plassene har blitt borte i forbindelse med oppdyrking, mens andre har blitt borte av andre årsaker. En god del av plassene var bebodd av folk, som i siste halvdel av 1800-tallet, utvandret til andre land og da særlig til Amerika.
En stor del av dagens rakstinger har sikkert en eller annen slektning som kommer fra en husmannsplass eller hytte. Husmannshistorien er en viktig del av vår nære historie. Det er viktig å ta vare på den både for dagens generasjoner og for de som kommer etter oss. En slik tilknytning til eldre tider vil muligens være med på å skape identitet og tilhørighet i en tid full av endringer. Bildet: Johanne Marie Johannesdatter på vei fra fjøset
På slutten av 1600-tallet var praktisk talt alle ødegårdene her til lands ryddet og tatt i bruk igjen etter Svartedauen. Svartedauen var den store pesten som sammen med flere påfølgende epidemier, rammet landet vårt fra midten av 1300-tallet og utover. I 1794 finnes det 174 husmannsplasser i Rakkestad.
De første skiltene som ble satt på plassene var av impregnert treverk. De viste seg å være sårbare for vær og vind. De er nå i ferd med å bli erstattet av skilter laget av metall. Alle stolpene de er festet til er boret ned i fjell.
Halvard Berg har i de siste årene registrert, skiltet og dokumentert beboere på 110 husmannsplasser i Degernes. Brit Lannem har hatt ansvaret for en profesjonell fotografering av tuftene. Det gjenstår bare å registrere 2-3 kjente plasser i Degernes. I Rakkestad har Øyvind Dahl påtatt seg arbeidet med å skifte ut treskiltene. I 2005 overtok Rakkestad Historielag ansvaret for gjennomføringen av husmannsplass-prosjektet. Årsmøtet valgte Knut Østby som leder. Styremedlemmer ble Reidar Gundelsby, Jorunn Bjørling, Halvard Berg og Eva Bjørnstad. Det står fortsatt igjen en del arbeid med å søke i kildene. Dette er tidkrevende, og det er vanskelig å forutsi når dette arbeidet kan avsluttes i form av en bok. Dette var jo målsettingen i 1997. Foreløpig har ikke det innsamlede materialet blitt systematisert i sin helhet. Det som nå trengs er en person som kan påta seg arbeidet med å skrive Rakkestads husmannshistorie basert på alt det interessante grunnmaterialet som er samlet inn. Rakkestad 2005 - Eva Bjørnstad
Årsberetning 2011.
Styret for husmannsplasskomiteen har bestått av: Leder Roger Torper, Eva Bjørnstad, Halvard Berg, Knut Østby, Jarle Fosser og Gerd Gabestad.
En er nå i mål med første runde med innsamling av grunnlagsmateriale for utgivelse av bok over husmannsplasser og nedlagte gårder. Innsamlingen har bestått i å skaffe opplysninger om lokalisering av plassene, avlinger, dyrehold og bosetting. I forbindelse med dette er alle folketellingene 1664, 1801, 1865, 1875, og 1900, samt andre kilder som kirkebøker, privatarkiver, skoleprotokoller, forliksprotokoller, avisomtaler m.m.
Neste runde er å legge inn opplysninger fra folketellingen 1910, avisomtaler, utgitte slektsbøker, emigrasjonsprotokoller og ev. andre kilder en kommer over. Dette arbeidet antas å gå ut over det meste av 2012.
Hittil er det nå registrert opplysninger om 673 steder, fordelt på 437 slettede og nedlagte husmannsplasser, 121 som eksisterende bruk, 35 som eksisterende fritidssteder, 21 eksisterende beboelseshus, 23 slettede og nedlagte gårdsbruk, 17 slettede og nedlagte hus/stuer og 19 andre nedlagte bygninger (Hoel Landhandel, Snekkenes, Samlaget og 15 bruksarbeiderstuer fra Brekke).
Når det gjelder merkingen av plassene er det ikke gjort noe i 2011
Parallelt med dette, i forbindelse med kulturminneåret 2009, er prosjektet med digitaliseringen av kulturminner fortsatt under arbeide. Målet er at alle kulturminner, både fredede og ikke fredede, skal presenteres på internett med både tekst og bilder. Komiteen har innkjøpt 3 GPS for dette arbeidet. På nettet ligger nå tekstet beskrivelse for 267 plasser, og GPS-koordinater og bilder for 289 plasser, derav 36 fornminner. Arbeidet i terrenget er i 2011 utført av Jarle Fosser, Ingemund Jenssen og Trygve Rådahl. Bildebearbeidelse er utført av Ragnar Kristiansen. Hovedansvaret for prosjektet er Roger Torper, som også har foretatt innleggelsen av alle opplysningene som nå foreligger på nettet. Internettadressen er:
Hittil har alt blitt utført som dugnadsarbeide slik at de avsatte midler foreløpig står ubenyttet De regnskapmessige disponible midlene pr. 31/12-2011 beløper seg til kr. 84.322,23. Det eneste som kommer til er rentebeløpet av den innestående kapitalen.
Komiteen takker alle frivillige medarbeidere for god innsats.
Årsberetning 2010.
Styret for husmannsplasskomiteen har bestått av: Leder Roger Torper, Eva Bjørnstad, Halvard Berg, Knut Østby, Jarle Fosser og Gerd Gabestad.
Komiteen har hatt 1 møte siden årsmøtet 2010.
Arbeidet med innsamlingen av grunnlagsmateriale for utgivelse av bok over husmannsplasser og nedlagte gårder har pågått hele året. Innsamlingen har bestått i å skaffe opplysninger om lokalisering av plassene, avlinger, dyrehold og bosetting. I forbindelse med dette er alle folketellingene 1664, 1801, 1865, 1875, og 1900, samt andre kilder som kirkebøker, privatarkiver, skoleprotokoller, forliksprotokoller, avisomtaler m.m.
Av de registrerte plassene i Rakkestad og Degernes foreligger det nå skriftlige beskrivelser for 574 plasser/bruk fordelt på 167gårder. Det som gjenstår nå er følgende gårder i Degernes: Lilleheier, Storeheier, Skammelsrud, Sandbæk, Greaker. Elnes, Bjerke, Gjuver, Snopestad, Ilgutu, Langsbakken, Vatvedt store, Eng, Grimsrud, Fjeld, Skjekle, Stryker, Julsrud, Orud, Kjendsrud, Stomperud, Erthe, Stensrud, Gjøby, Lillerud og Berger. Denne gjennomgangen antas å gå utover det meste av året 2011. Under arbeidet med innsamlingen har det dukket opp andre kilder enn det en startet opp med, slik at en må ha en rask gjennomgang til for alle gårdene en gang til. Blant annet et nå folketellingen for 1910 frigjort for benyttelse.
Når det gjelder merkingen av plassene har det ikke skjedd noe mer utover det å undersøke hvem som kan lage skilter med holdbar tekst. Det har vært kontakt med Industriprodukter i Halden. De har kommet med et tilbud pr. skilt på kr. 75 eks. moms. I tillegg kommer utgiften til platen og stangen i metall. ASVO har gitt et tilbud på ca. kr. 100,- pr skilt. Til sammen vil denne skiltingen komme på ca. 70.000,-.
Parallelt med dette, i forbindelse med kulturminneåret 2009, er prosjektet med digitaliseringen av kulturminner kommet godt i gang. Målet er at alle kulturminner, både fredede og ikke fredede, skal presenteres på internett med både tekst og bilder. Komiteen har innkjøpt 3 GPS for dette arbeidet. På nettet ligger nå tekstet beskrivelse for 249 plasser, og GPS-koordinater og bilder for 197 plasser/minner. Arbeidet i terrenget er uført av Jarle Fosser, Ingemund Jenssen, Trygve Rådahl, Odd Graarud, Finn Kultorp Asbjørn Tangen og Helge Olsen. Bildebearbeidelse er utført av Ragnar Kristiansen. Hovedansvaret for prosjektet er Roger Torper, som også har foretatt innleggelsen av alle opplysningene som nå foreligger på nettet. Internettadressen er:
Hittil har alt blitt utført som dugnadsarbeide. Derfor er bare litt av de avsatte midlene til prosjektene blitt benyttet. De regnskapmessige disponible midlene fra 31/12-2009 på kr. 87.966,77 er den 31/12-2010 redusert til kr. 84.322,23. De eneste inntektene som er bokført er renter på innestående kapital på kr. 125,46 På utgiftsiden er det bokført innkjøp av GPS og fotobrikker på kr. 3.770,-. Dette gir da et underskudd på kr. 3.644,54 i årsresultat
Komiteen takker for all innsats fra frivillige medarbeidere.
Årsberetning 2009. Skrevet av Roger Torper Styret for husmannsplasskomiteen har bestått av: Leder Roger Torper, Eva Bjørnstad, Styret har hatt 1 møte siden årsmøtet i 2009. Innsamlingen av opplysninger om lokalisering, avlinger, dyrehold og bosetting på husmannsplasser, nedlagte gårder og hus har pågått hele året. I forbindelse med dette gjennomgås folketellingene 1664, 1801, 1865, 1875 og 1900 samt andre kilder som kirkebøker, privatarkiver, skoleprotokoller, forliksprotokoller m.m. Av de foreløpige 549 registrerte plassene i Rakkestad og Degernes foreligger det nå skriftlig beskrivelse for 336 plasser fordelt på 114 gårder i Rakkestad. Det som gjenstår nå er gårdene Filtvedt, Helgerud, Heier, Vestby søndre og nordre, Tolfsbye, Haaby, Bjørnstad, Skjørtorp, Gjølstad, Haslem, Rakkestad prestegård, Haraldstad og alle i Degernes. Når det gjelder merking av plassene i terrenget har det ikke skjedd så mye i år på grunn av at komiteen har bestemt seg for å legge om til en mer synlig merking. Utredning om dette pågår. Parallelt med dette, i forbindelse med kulturminneåret 2009, er prosjektet med digitalisering av kulturminner godt i gang. Målet er at alle kulturminner, både fredede og ikke fredede, skal presenteres på internett med både tekst og bilder. Komiteen har innkjøpt 2 GPSer (Global Positioning System) for dette arbeidet. Internettadressen er www.naturkart.no/kulturminnekart Hittil har alt blitt utført som dugnadsarbeide. Derfor er bare litt av de avsatte midlene til prosjektet blitt benyttet. Komitéen takker for all innsats fra frivillige medarbeidere og den økonomiske støtten fra Historielaget i 2009. Rakkestad, 1.februar 2010 |